4 MARTIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CONȘTIENTIZĂRII HPV

4 MARTIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CONȘTIENTIZĂRII HPV

Context

La nivel global, ziua de 4 martie este destinată Zilei Internaționale a Conștientizării HPV, pentru a ridica mai multe semnale de alarma asupra riscurilor asociate cu contractarea acestui virus și modalităților de prevenire a bolii HPV.

HPV (Virusul Papilloma Uman) este un virus contagios și una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Studiile au arătat că toate persoanele active sexual sunt vulnerabile la virus și, conform statisticilor internaționale, 8 din 10 femei vor fi infectate cu tulpina HPV la un moment dat în viață. Deși se vorbește mai des despre cancerul la femei, asociat cu virusul, nici bărbații nu sunt ocoliți de complicații grave ale unei infecții cu virusul HPV. 

Acest virus este responsabilă pentru apariția a 6 tipuri de cancer, precum: cancerul de col uterin, cancer anal, cancer vaginal și a celui vulvar. În fiecare an, România înregistrează cele mai ridicate valori din Europa privind atât incidența, cât și mortalitatea cauzată de HPV.

Deși poate fi eliminat din corp în mod natural, anumite tulpini ale HPV pot crea o serie de complicații și pot duce la cancer, tulpinile 16 și 18 fiind responsabile de 70% din cazurile de cancer de col uterin. Există tulpini care nu duc la cancer, dar pot produce o serie de veruci/candiloame și devin mai ușor transmibile. 

Vaccinare/tratament

În România, HPV provoacă 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și aproximativ 500 de cazuri de alte tipuri de cancer în fiecare an.

Pe teritoriul țării noastre, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Național de Imunizare, este gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani și se poate realiza de către medicul de familie, la solicitarea părinților și a tutorilor legali. Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni. Copiii cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă. Astfel, autoritățile române fac deja eforturi pentru a diminua efectele acestei boli, prin intermediul proiectului ,,Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”.

Rezultatele pozitive ale vaccinării reies din studiul efectuat în 2020, în Suedia, unde s-a descoperit faptul că riscul de a dezvolta cancerul de col uterin este diminuat cu 88% dacă vaccinarea anti-HPV este realizată înainte de a împlini vârsta de 17 ani. 

Prevenire

Cu toate că statisticile referitoare la acest virus sunt sumbre, exista moduri de a o putea preveni, precum: 

  1. Vaccinarea HPV; 
  2. Efectuarea examenului Babeș-Papanicolau anual;  
  3. Alimentație sănătoasă; 
  4. Consult ginecologic anual; 
  5. Respectarea măsurilor de igienă; 
  6. Informare asupra măsurilor de prevenire și a efectelor virusului. 

SURSE:

  1. INFO EU: https://vaccination-info.eu/ro/fisele-de-informare-despre-boli/papilomavirusul-uman-hpv 
  2. Center for Disease Control and Prevention: https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html 
  3. Ministerul Sănătății: https://www.ms.ro/2021/09/03/ministrul-sanatatii-ioana-mihaila-vaccinarea-gratuita-anti-hpv-extinsa-la-fete-pana-la-18-ani/ 
  4. World Health Organization: https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/human-papillomavirus 
  5. Institutul Național de Sănătate Publică: https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/boli_netransmisibile/cancer/Analiza-de-Situatie-Cancer-Col-Uterin-2018.pdf 
  6. Mayoclinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669