Bucharest, Romania
0742553706 / 0766347063
office@unyouthdelegate.ro

Climat in schimbare si om in migrare

Climat in schimbare si om in migrare

de Anastasia Cojocaru

http://www.thedawn-news.org/wp-content/uploads/2016/02/climate-refugee-orig.jpgSchimbarile climatice la nivel global sunt anticipate sa produca migratii in masa, care nu vor mai fi considerate ca fiind o criza ci vor deveni un fenomen normal. Înainte de a începe o discutie despre legatura dintre schimbarile climatice si migratii este necesar sa facem distincţia dintre migrant şi refugiat. Refugiaţii sunt cei care sunt nevoiti sa isi paraseasca tara din cauza conflictului sau persecutiei de care aveau parte pe teritoriul tarii lor. Acestia se afla intr-o situatie precara si aleg sa treaca granitele tarii lor in alte tari pentru a cauta protectie in tari apropiate. Acestia nu au optiunea de a se intoarce in tara de origine din cauza pericolului la care pot fi expusi pe teritoriul acesteia. In ceea ce priveste migrantii, acestia aleg sa plece din tara de origine nu din cauza existentei unei amenintari directe cu persecutie sau moarte, ci acestia pleaca cu scopul de a-si imbunatati existenta prin gasirea unui nou loc de munca, inceperea unor noi studii, intregirea familiei sau din alte motive. Diferentele majore dintre refugiati si migranti sunt reprezentate de faptul ca, in primul rand, refugiatii sunt nevoiti sa isi paraseasca tara pe cand migrantii aleg sa plece benevol din tara de origine, si, in al doilea rand, in comparatie cu refugiatii (cei care nu se pot intoarce acasa si beneficia de siguranta si protectie) migrantii se pot intoarce si pot beneficia in continuare de protectia guvenului din tara de origine. Legile care se aplica migrantilor sunt diferite de cale aplicate refugiatilor, tarile fiind nevoite sa se ocupe de refugiati utilizand norme de protejare a refugiatilor.

Unul dintre fenomenele globale actuale este anticipat sa contribuie dramatic la cresterea numarului refugiatilor si migrantilor in decursul acestui secol. Lideri din intreaga lume atrag atentia asupra faptului ca schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare a secolului 21 in ceea ce priveşte securitatea, dupa spusele lui Maj Gen Munir Muniruzzaman, un fost consilier militar pentru presedintele Bangladeshului.

Ségolène Royal, Ministrul Mediului in Franta, a declarat ca migratiile in masa cauzate de schimbarile climatice vor deveni realitate la sfarsitul acestui secol in situatia in care guvernele tarilor nu actioneaza pentru a combate efectele negative cauzate de schimbarile climatice. Problemele create de schimbarile climatice contribuie la exacerbarea conflictelor in interiorul tarilor si intre tari.  Aceste conflictele rezulta apoi in migratii in masa. Ca si exemplu, unul dintre aceste efecte negative este seceta care a dus la lipsa sigurantei alimentare si implicit la migratii in masa in emisfera de sud, in interiorul tarilor in dezvoltare. Acest fenomen este foarte vizibil pe continentul African. http://themaltingpotblog.com/wp-content/uploads/2015/11/climate-migration.jpg

Mai mult, impactul avut de schimbarile climatice  este perceput ca fiind unul din factorii care au influentat si influenteaza fenomene precum Primavara Araba, razboiul din Syria si revoltele teroriste ale grupului Boko Haram. Legatura dintre conflicte, schimbari climatice si migratii va fi exacerbata si din ce in ce mai vizibila in deceniile ce urmeaza. Spre exemplu, inundatii in zonele expuse la cresteri in nivelul marii in Marea Britanie si seceta in tari precum China unde resursele hidrologice sunt exploatate si poluate in mod excesiv pentru extractia si procesarea carbunelui duc la nevoia populatiilor din aceste zone de a se muta in regiuni care ofera conditii de trai mai bune. Una dintre solutii la aceste probleme este simpla: ar trebui sa punem mai multa presiune pe guverne sa actioneze in mod decisiv pentru a reduce emisiile globale ale gazelor cu efect de sera, fapt care ar reduce impactul schimbarilor climatice si ar duce la posibilitatea ca mai multi indivizi sa ramana in casele si comunitatile lor. Tu ce faci pentru a limita impactul schimbarilor climatice?

Foto 1: thedawn-news.org

Foto 2: themaltingpotblog.com

 

© Delegat de tineret la Organizația Națiunilor Unite