Handbook Educație Juridică pentru Tineri
În contextul actual, tinerii au acces la un val de informații care poate sa fie copleșitor pentru aceștia. Pe de o parte, există multă informație, care nu de putine ori este contradictorie, iar pe de o alta, nu există informații clare și accesibile, după cum se întâmpla în domeniul justiției.
Pentru a veni în ajutorul tinerilor și ca răspuns la nevoile pe care le-am identificat, am creat, alături de două avocate din Baroul Iași, Aura Elena Amironesei și Ramona Daniela Stângaciu, un ghid ce acoperă trei domenii cu care tinerii iau contact cel mai des: raporturile de muncă, litigii și relațiile de familie.
Cele trei acoperă multe aspecte legislative și de protejare a minorilor și tinerilor. Ghidul cuprinde modele de documente necesare pentru anumite proceduri (pensia “alimentară”, filiația și recunoașterea unui copil), legislație simplă pentru locul de muncă (ore suplimentare, vârsta și sectoarele în care te poți angaja) și scheme explicative pentru cum procedăm când producem venituri din freelancing (influencer social media, grafician etc.) sau cryptomonede.
Unul dintre obiectivele ghidului este ca tinerii să aibă încredere în sistemul de justiție și să aibă curajul să își ceară drepturile în fața unei instanțe.
Ghidul poate fi accesat aici și este gratuit.
Mulțumim partenerilor: Consiliul Tinerilor din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Uniunea Studenților din România (USR), Rotaract Iași 2000, Baroul Iași și UN Youth Romania – Filiala Cluj.
Grafică și stilizare: Georgiana Horobeanu