Bucharest, Romania
0742553706 / 0766347063
office@unyouthdelegate.ro

Interviu: Ariana Ardelean

Interviu: Ariana Ardelean

Colega noastră, Ariana Ardelean, este activ implicată în proiectele UNICEF în România, iar experiențele ei au ajutat-o să-și contureze o viziune complexă asupra societății autohtone și să inițieze un dialog activ cu diverși factori decizionali. De aceea, ne dorim ca, prin acest interviu, să vă oferim o perspectivă asupra activității ei și să vă încurajăm să aplicați pentru Boardul Copiilor, până diseară la ora 23:59, accesând următorul link: bit.ly/boardulcopiilor.

În primul rând, ce reprezinta Boardul Copiilor?

Boardul Copiilor din România este o idee a adulților pusă în scenă, regizată și produsă de copiii și tineri cu o viziune comună – o societate unde vocea copiilor nu e un simplu sunet, e o opinie. Aduși împreună de către UNICEF și susținuți de serie de actori recunoscuți în sfera implicării sociale și a reprezentării, precum CTI (Consiliul Tinerilor Instituționalizați), FONPC (Federația ONG-urilor pentru Copiii) sau CNE (Consiliul Național al Elevilor), membrii Boardului vin din medii sociale variate și au aptitudini și experiență în reprezentare diferite. Mizând pe puterea pe care mințile tinere o posedă atunci când le oferi o idee cu valențe de țel al unei generații, Boardul Copiilor are ca principal obiectiv militarea pentru dreptul copiilor de a participa la luarea deciziilor, iar începutul misiunii sale coincide cu aniversarea a 30 de la ratificarea Convenției Națiunilor Unite referitoare la Drepturile Copilului. Privit din această perspectivă, Boardul Copiilor joacă rolul unui repromotor al convenției, cu accent deosebit pus asupra unuia dintre cele mai ignorate drepturi la nivelul tării noastre.

Cum ai defini implicarea ta în cadrul acestui proiect și care a fost impactul asupra parcursului tău ulterior?

Atunci când e vorba despre ONG-uri, asociații sau simple grupuri informale aduse împreună de către un țel idealistic cu proiecție într-un viitor mai bun a.k.a dorințe de a schimba lumea la nivel mare, mediu și mic, se aplică principiul „Atât cât dai, atât și primești”. Experiența implicării în Boardul Copiilor mi-a arătat că pot investi 90% din timp, energie și resurse într-un proiect, iar rezultatele obținute să confirme faptul că decizia a fost una corectă. Pe lângă formalismul oportunităților de reprezentare la nivel înalt a vocii colegilor mei, în cadrul Forumul European pentru Drepturile Copilului, al Conferinței Internaționale de la București desfășurate pe aceeași temă sau în cadrul Consiliului de Miniștri, aportul cel mai important al inițiativei, care împlinește peste câteva săptămâni un an de zile, este faptul că am avut șansa de a intra în comunitatea de oameni implicați din care mi-am imaginat mereu ca voi face parte și căreia, pot sa afirm, i-am oferit tot ceea ce abilitățile mele puteau sa ofere în momentele respective.

Ai reprezentat vocea copiilor din România în calitate de ambasador junior la Uniunea Europeană. În ce a constat această experiență și ce demersuri ai conturat alături de ceilalți ambasadori?

Am menționat anterior o parte din munca noastră de reprezentare, care s-a desfășurat atât la nivel național, în comunitățile din care făceam cu toții parte sau prin intermediul canalelor oficiale ale UNICEF și ale partenerilor, cât și la nivel internațional, unde am avut mereu ca țel să subliniem și sa punem pe agendă, acolo unde era cazul, dreptul copiilor de a participa la luarea deciziilor și implicațiile acestuia în contextul și construcția europeană a noii decade. Eforturile noastre s-au centrat în jurul Declarației Copiilor de la București din Uniunea Europeană, un document cu rol de precedent în transmiterea vocii copiilor către decidenți într-o manieră proprie, asumată și promovată de aceștia. În paralel, ne-am bucurat de o amplă recunoaștere din partea unor ONG-uri active la nivel European, precum EuroChild, dar și de suportul unui grup de experți în drepturile copilului și reprezentanți ai diferitelor instituții europene, care au elaborat Raportul Experților, care vine să ofere un cadru sustenabil cererilor din Declarație.

Fun fact: Să fii Ambasador Junior a presupus, de asemenea, să fii gata oricând să susții un interviu, să dai o declarație de presă sau să le vorbești oamenilor care nu au auzit despre drepturile copiilor foarte multe cu ce se mănâncă această mâncare de pește.

Ce reprezintă UNICEF pentru tine și, implicit, pentru comunitate?

După ce afli, înțelegi și treci peste semnificația abrevierii UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Educație, cu focusare în prezent doar pe zona de Copii), realizezi că UNICEF se compune, asemenea Boardului sau a oricărei alte asociații, din persoane care împărtășesc un țel comun, de a asigura cel mai bun mod de viață tuturor copiilor la nivel global, și care sunt pregătite să își dedice minim 90% din abilități, timp și energie spre realizarea acestui scop, fie că vorbim despre o postare pe social media, despre apariții la radio anunțate cu câteva ore înainte sau de evenimente care necesită luni de pregătire în avans . Fără titulatură îi puteți recunoaște fiindcă ei mai poartă tricouri albastre din când în când, iar atunci când se află în mijlocul copiilor poți să îți dai seama că zâmbetele de pe fețele lor sunt izvorâte din pasiune și interes. Într-o propoziție, UNICEF e o viață mai bună, #pentrufiecarecopil.