Bucharest, Romania
0742553706 / 0766347063
office@unyouthdelegate.ro

O zi din viața de Delegat la ONU

O zi din viața de Delegat la ONU

Mă trezesc și camera este cufundată în întuneric. Mă uit la ceas și este prea devreme, dar nu mai pot să dorm. Sigur e diferența de fus orar, în România sunt orele 13.00, chiar dacă aici e doar 06.00 AM și orașul abia acum începe să se dezmorțească, încă nu m-am adaptat ritmului. Realizez că sunt în New York, că sunt delegat de tineret al României la ONU și sar din pat plină de entuziasm pentru că știu că va urma o zi diferită. Fiecare zi aici este diferită. Astăzi particip de la 08:00 la un eveniment care are ca tematică implicarea femeilor în societate și egalitate de șanse între sexe, ieri am fost la un eveniment care viza importanța participării tinerilor la evenimente internaționale și mâine dimineață voi participa la o discuție despre includerea tinerilor africani.

Merg pe jos spre Misiunea permanentă a Olandei, unde are loc întâlnirea de azi. Misiunile statelor membre ale ONU sunt apropiate ca distanță și în perioada Adunării Generale această zonă este aglomerată, majoritatea poartă ecusoane albastre la vedere, se disting a fi delegați la ONU. Mă bucur să fiu unul dintre ei, când ne intersectăm pe stradă ne zâmbim prietenește. Ajung la intrarea în clădire unde un angajat îmi deschide ușa fără să întrebe nimic, ecusonul a justificat prezența mea acolo. Urc la un etaj superior unde este sala de conferință, unde primul lucru pe care îl observ este priveliștea minunată a Manhattanului dimineața. Aici se află deja o parte din ceilalți delegați de tineret și schimbăm impresii la o cafea. Vorbim despre dificultățile pe care le avem fiecare în țara de proveniență și facem schimb de bune practici. Când suntem mai mulți europeni, părerile sunt relativ similare, dar e interesant când în grupul de discuție se află și cineva de pe un alt continent care ne face să vedem lucrurile diferit din punct de vedere al politicilor de tineret.

Pe la 10.00 terminăm discuția și ne îndreptăm împreună, tot pe jos, spre sediul central ONU. Nici nu ne dăm seama când am ajuns, o fi distanța scurtă sau discuția interesantă? Cred că ambele. Ne îndreptăm spre sala de conferințe nr. 1 unde au loc lucrările Comisiei a lll-a. Merg  în față unde este locul nostru. Banca nu este încă ocupată și mă așez mândră în spatele semnului pe care scrie România. Ce sentiment…mă bucur de el, pentru că s-ar putea să cedez locul curând. În fiecare zi vine cineva la ONU să reprezinte România, să asculte discuțiile și să transmită rapoarte în țară, fie că este un diplomat, Aurelian și cu mine sau un voluntar, țara noastră este mereu bine reprezentată.

La ora 13:00 vine pauza. Astăzi nu voi merge la etajul patru, la cantină, unde pe lângă mâncarea bună și discuțiile calitative este și o priveliște magnifică, ci voi participa la un eveniment la Misiunea permanentă a Poloniei. Aurelian e deja aici, ne-am apropiat de delegații Poliniei și am venit să le susținem evenimentul, este și acesta un criteriu pentru a alege programele. Stăm aici până la orele 15:00 apoi ne grăbim spre sediul central ONU, mergem la etajul al ll-lea la Delegate’s Lounge pentru că avem o întâlnire de proiect cu Bulgaria, Germania, Luxembourg și Slovacia, în care lucrăm la evenimentul pe care urmează să îl organizăm având ca temă securitatea în mediul online.

Când terminăm mai intrăm în sala de conferință unde asistăm a discuții dar suntem și cufundați în ecranul laptopului, încercând să mai lucrăm la proiectele noastre. La 18.00 se termină programul. Ies din sediul UN, mulțumită, dar puțin obosită de atâtea informații. Se înserează și mă gândesc ce să fac azi. Să merg la un alt eveniment informal organizat de delegați? Să merg să mă bucur de o seară de toamnă caldă în New York? Să ies cu Aurelian sau cu Irina, voluntar la programul de tineret? Sau cu alți studenți din programul de Internship? În fiecare seară voi alege una din variantele menționate. Astăzi însă voi alege să mă întâlnesc cu români aflați la studii in NY să schimbăm idei și păreri. Sunt curioasă ce îmi va aduce ziua de mâine la ONU.


Scris de Andrada C. Baba


 

© Delegat de tineret la Organizația Națiunilor Unite