Bucharest, Romania
0742553706 / 0766347063
office@unyouthdelegate.ro

Pregătirea pentru New York și pentru discursul din Adunarea Generală a ONU

Pregătirea pentru New York și pentru discursul din Adunarea Generală a ONU

Pupitrul României în cadrul Comitetului al III-lea al AG a ONU

 

A reprezenta peste două milioane de tineri români în cadrul cele mai mari organizații interguvernamentale din lume nu numai că este o onoare imensă, dar presupune o mare responsabilitate întrucât orice activitate derulată de la sosirea ta ca delegat la New York trebuie să fie minuțios planificată pentru a se încadra în normele diplomatice, pentru a putea disemina cu succes problemele cu care se confruntă tinerii și pentru a convinge liderii din 193 de țări că agenda de tineret este extrem de importantă.

 

Priveliște din lobby-ul principal al sediului ONU din Manhattan, New York

 

Unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le are de făcut un Delegat înainte de prima plecare la New York este să contureze un discurs de înaltă prestanță, capabil a sintetiza în doar cinci minute prioritățile mandatului, problemele tinerilor români, măsurile de public policy propuse pentru soluționarea acestora și recomandări către liderii lumii. Cel puțin în cazul meu, etapa scrierii discursului a fost extrem de importantă, întrucât demersul în cauză a necesitat consultarea a sute de tineri pentru a putea identifica care sunt nevoile și dorințele acestora în ceea ce privește viitorul lor ca cetățeni români.

 

Bucată din Zidul Berlinului ce se găsește în curtea sediului ONU din Manhattan, New York

 

Recunosc, de fiecare dată când (re)citeam răspunsurile primite la formularul online eram cuprins de emoții deoarece empatizam cu „colegii mei de generație” (și nu numai; cu tineri de toate vârstele) care descriau cu luciditate situațiile neplăcute în care au fost puși, neajunsurile lor zilnice și speranțele că, într-o zi, totul o să fie mai bine. Unele povești de viață te marchează definitiv și resemnarea te cuprinde inevitabil pentru că nu poți să oferi o mână de ajutor în fiecare caz, iar unele schimbări sistemice, chiar dacă sunt promovate prin demersuri de advocacy sau lobby, ar dura ani de zile pentru a fi implementate. Cu toate acestea, ca Delegați de tineret ai României la Organizația Națiunilor Unite vom face tot ce ne stă în putință pentru a convinge actorii cu grad decizional ridicat să ia atitudine și să modifice statu-quo-ul.

Imediat după ce sunt rezolvate formalitățile inerente plecării la New York, Delegații se îmbarcă în avion și în aproximativ 14 ore sunt întâmpinați cu brațele deschise la Misiunea Permanentă a României la ONU.  Ultimele pregătiri pentru discursul din cadrul Adunării Generale a ONU au loc la Misiune, unde reprezentanții oficiali ai statului român se asigură că suntem pregătiți pentru această etapă a mandatului nostru.

Când în sfârșit sosește ziua discursului din AG, îți dai seama că nimic nu poate fi mai liniștitor decât să asculți alți delegați – viitorii tăi prieteni – ținând discursuri în cadrul Comitetului al III-lea. Asta până când descoperi The East Lounge (cu „riverside view”).

 

Priveliște din The East Lounge din sediul ONU


Scris de Aurelian D. Mohan


 

 

© Delegat de tineret la Organizația Națiunilor Unite