Raport în urma consultării „Trecutul, prezentul și viitorul după pandemie – cum arată pentru tineri?”

Tinerii sunt elementul central în definirea unor perspective sustenabile la nivel social. În momentul de față, prioritățile, nevoile și interesele legitime ale acestora devin aspecte esențiale pentru construirea unor comunități armonioase, care să se dezvolte într-un mod coerent în raport cu standardele impuse de secolul în care trăim. Pentru ca tineretul să fie în adevăratul sens al cuvântului integrat în mecanismele societății, implicarea acestuia în procesele de luare a deciziilor, în mișcările de reprezentare adaptate diferitelor categorii demografice și în consultările derulate la nivel public sunt instrumente indispensabile pentru fructificarea unor perspective sănătoase în societatea contemporană.
Dincolo de limbajul ceremonios la care se apelează în permanență pentru a nominaliza obiectivele tinerilor și în spatele tuturor dezbaterilor publice pe teme de tineret, nevoile acestora sunt adesea ignorate, subînțelese sau interpretate într-o manieră deloc coerentă. Sintagma-simbol „implicarea activă a tinerilor” rămâne un simplu artificiu de discurs în lipsa unor măsuri concrete și a unor demersuri transparente la nivel administrativ, care să consolideze acest concept. La finalul conferințelor elitiste, a întrunirilor cu factorii decizionali și a promisiunilor electorale, noi, tinerii, întâmpinăm aceleași provocări și impedimente, ne confruntăm cu practici sociale la fel de nocive și suntem la fel de precar consultați în privința problemelor „cetății”.
Totuși, milităm în continuare pentru țelurile noastre și ne dedicăm resursele, viziunea sau eforturile pentru a fi agenți fideli ai unei evoluții armonioase. La baza acestei evoluții stau niște principii și direcții de acțiune clare, absolut vitale pentru construirea unei societăți performante: Obiectivele de Dezvoltare Durabilă incluse în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite, un deziderat care prevede principalele aspecte pentru care trebuie să lucrăm, printr-un parteneriat eficient al tuturor forțelor comunitare, astfel încât să avem o șansă reală de a trăi într-o lume prosperă și sustenabilă.
Consultări peste consultări, concluzii similare. Știm asta. Deși nu e chiar așa: rezultatele pe care noi le-am extras prin intermediul consultării pe care am demarat-o, „Trecutul, prezentul și viitorul după pandemie – cum arată pentru tineri?”, la care au răspuns sute de persoane cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, ne-au oferit câteva informații foarte valoroase. Astfel, am decis (clar nu dintr-un raționament birocratic!) să le prezentăm sub forma unui raport, în care am integrat o analiză asupra răspunsurilor primite, am identificat aspectele problematice semnalate de tineri, am subliniat exemple de bune practici și, mai ales, am venit cu soluții și idei pe care le vom adresa în permanență, în interacțiunile cu decidenții.
Educația, sănătatea, munca, antreprenoriatul, implicarea civică și, desigur, dezvoltarea durabilă – acestea sunt temele principale pe care le-am abordat sub egida consultării. Fiecare răspuns a însemnat o nouă viziune, fiecare problemă punctată de voi, dragi respondenți, a derivat dintr-o experiență autentică, dar prețioasă pentru ca noi să înțelegem impactul pandemiei asupra unei întregi generații și asupra domeniilor proeminente ale vieții sociale. Ne-ați împărtășit perspective, dorințe, fapte și speranță. Ce putem noi să facem, în calitate de Delegați de Tineret ai României la ONU, este să luăm notițe, să valorificăm răspunsurile voastre și să le dăm mai departe, modelate drept propuneri de măsuri sau demersuri decizionale.
Misiunea noastră nu ar fi fost nici pe departe la fel de bine conturată fără ajutorul celor de la UNICEF România, care au inclus această consultare în cadrul unui chestionar U-Report. Acest mecanism de consultare are o reală contribuție la identificarea, într-o formă statistică, a nevoilor copiilor și tinerilor din întreaga țară, iar sutele de răspunsuri primite prin intermediul platformei au jucat un rol fundamental în întregul proces. De asemenea, consiliile județene ale elevilor din Bihor, Galați, Timiș, Iași și Arad ne-au ajutat cu diseminarea chestionarului, alături de alte organizații de tineret și promotori ai mesajului nostru în spațiul virtual.
Tuturor, vă adresăm cele mai sincere mulțumiri – pentru promovare, pentru răspunsuri, pentru că vă pasă! Sperăm ca, prin acest raport, să venim cu priorități concrete, analize interesante și raționamente coerente. Ne dorim să fim vectori activi ai dezvoltării durabile, incluziunii sociale, ai implicării civice și ai vorbitului neîntrebat despre nevoile tinerilor! În misiunea asta, însă, fără voi nu putem!
Puteți consulta raportul aici.