București, România
+40743535927 / +40727245446
office@unyouthdelegate.ro

Raportul de activitate al delegaţilor Bianca Dragomir și Luca Ciubotaru

Raportul de activitate al delegaţilor Bianca Dragomir și Luca Ciubotaru

Programul Delegat de Tineret la Natiunile Unite

 

Raportul de activitate al delegaţilor Bianca Dragomir și Luca Ciubotaru

– mandatul 2014-2015 –

 

Cuprins:

I. Reprezentare la nivel internaţional

I.1. Reprezentarea comunității de tineri români în cadrul lucrărilor ONU

I.II Participarea la activitățile misiunilor statelor membre ONU și alte evenimente relevante pentru agenda ONU

I.III Reprezentarea generaţiei tinere din România la alte evenimente internaționale

II. Inițiative adresate tinerilor

III. Activitați de promovare a Programului de Delegați în comunități diverse din România și  pe temele prioritare mandatului

IV. Participări la evenimente naţionale în scop de documentare

 

eu si luca

I. Reprezentare la nivel internaţional

I.1. Reprezentarea comunității de tineri români în cadrul lucrărilor ONU

I.2 Participarea la activitățile misiunilor statelor membre ONU și alte evenimente relevante pentru agenda ONU

I.3 Reprezentarea generaţiei tinere din România la alte evenimente internaționale

 

II. Inițiative adresate tinerilor

 

III. Activitați de promovare a Programului de Delegați în comunități diverse din România și  pe temele prioritare mandatului

 

 1. Participări la evenimente naţionale în scop de documentare

 

 

I.1. Reprezentarea comunității de tineri români în cadrul lucrărilor ONU:

 • A 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU de la New York (Octombrie 2014) – pledoarie în plen
 • Lucrările Comisiei pentru Dezvoltare Socială (Februarie 2015) – pledoarie în plen;

 

Discursurile noastre s-au concentrat pe trei subiecte: educație, angajabilitate, implicare civică; intervenţiile au peste 1500 vizualizări pe youtube (aug 2015).

 

I.2. Participarea la activitățile conexe ale misiunilor statelor membre și alte evenimente relevante pentru agenda ONU:

 

 • Participarea la Winter Youth Assembly, prezentarea programului de delegați unei comunități globale de tineri.
 • Participarea la ECOSOC Youth Forum și moderarea atelierului pe tema implicării tinerilor în context internațional.
 • Side-event facilitat alături de Delegații de tineret ai Belgiei, Georgiei și Bulgariei, pe tema dezvoltării de job-uri sustenabile și nepoluante (green jobs) februarie 2015
 • Side-event pe tema incluziunii sociale, la Misiunea Permanentă a Germaniei la ONU.
 • Întâlnire multilaterală pe probleme de tineret și potențialul tinerilor in agenda setting, la Misiunea Permanentă a Statelor Unite ale Americii, (5 februarie 2015).
 • Întâlnire cu trimisul special al Secretarului General ONU pe Tineret, Ahmad Alhendawi și dezbatere pe tema implicării tinerilor în conturarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. (6 februarie 2015)
 • Discuție legată de provocările tinerilor din estul Europei, la Misiunea Permanentă a Ucrainei la ONU (12 februarie 2015)

 

I.3.       Reprezentarea generaţiei tinere din România la alte evenimente internaționale (Luca):

 • Primul Forum Global pe Politici de Tineret organizat de Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei – Baku, 28-30 octombrie 2014;
 • Forumul Mondial pentru Democrație organizat de Consiliul Europei (1-5 noiembrie 2014), Strasbourg;
 • Întâlnire de lucru pe tema Dialogului Structurat, alături de Consiliul Tineretului din România, organizată de Comisia Europeană și European Youth Forum – Bruxelles, 3-7 mai 2015;
 • Festivalul Yo!Fest – Youth and the City alături de Federația Share Cluj-Napoca, în acțiunea de promovare a Capitalei Europene a Tineretului. – Bruxelles, 6 mai 2015;
 • Participare la consultările pentru Forumul Global pe Tineret, Pace și Securitate, Iordan, 21-22 august 2015;
 • Participare ca Ambasador de Tineret al României la evenimentul: OSCE Youth Event – Protection Against Radicalization, Belgrad, 3-4 septembrie 2015;

 

II. Inițiative adresate tinerilor

 

Dincolo de reprezentarea generației noastre la lucrările ONU, am inteles mandatul de delegat ca pe o oportunitate de a ne face utili în comunitatile noastre – punând pe agenda subiecte de relevanță onusiană sau implicându-ne direct în proiecte ce pot aduce o contribuție în zonele evidențiate în discursurile noastre: educație, implicare civică, angajabilitate.

 

 • Lansarea site-ul dedicat Programului de Delegat de Tineret al României la ONU – unyouthdelegate.ro. Site-ul reprezintă o platformă de prezentare a programului, a comunității de membri Alumni, a activităților curente, dar și un spațiu ce aduce oportunitățile din domeniul educației, antreprenoriatului, implicării civice mai aproape de tineri. Site-ul conține și o secțiune de noutăți și știri de la nivel internațional, evenimente, interviuri cu tineri ce inspiră generația actuală, acțiuni în care tinerii sunt consultați și multe altele. În prezent, site-ul conține aproximativ 160 de articole, fiind accesat de peste 5.000 de utilizatori unici de la lansare. (Luca)

 

 • Interviewed in New York – o serie de 11 interviuri cu tineri români din New York, care activează în zone conexe ONU sau cu alte trasee academice/ profesionale ambițioase – experientele lor îi pot inspira și încuraja pe alți tineri de acasă să urmeze trasee similare. Interviurile sunt disponibile în secțiunea de Notes de pe pagina de Facebook UN Youth Delegate, si s-au bucurat de peste o suta de redistribuiri.  (Bianca)

 

 • Campania „România de mâine e și România ta!” – o campanie online de încurajare a tinerilor de a participa la vot în cadrul alegerilor prezidențiale, implicându-se astfel în viața comunității. Campania a cuprins mesaje despre cum pot tinerii să se înscrie ca observatori independenți, pentru monitorizarea corectitudinii derulării proceselor, o informare despre infracțiunile electorale, și un îndemn de responsabilizare civică. Mesajele au ajuns la peste 7000 de utilizatori virtuali, cu peste 60 de redistribuiri. (Luca).

 

 • Closer2Oxford meets UN Youth Delegatecloser2oxford.roturneu național de dezbateri pe subiecte relevante pentru agenda ONU, organizată în parteneriat cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). (Bianca)

Marile universități din lume apreciază dezbaterile academice ca instrument de educație non-formală care “ascute” mintea și gandirea critică, educând tinerii în spiritul unui dialog civilizat. Inspirat din această tradiție Closer2Oxford ediția 2015 și-a propus să implice tinerii într-un exercițiu de argumentare pe teme tangențiale agendei ONU.

 

Participanti studenți și elevi din clase terminale au dezbatut online pe www.closer2oxford.ro pe tema: “Ar trebui ca dreptul la libera exprimare să nu includă dreptul de a ofensa religii?”, după ce această temă a fost desemnată cea mai populară într-un poll cu alte două teme: Ar trebui ca în statele în curs de dezvoltare, studenţii să aibă ocazia de a profesa în ţară pe o perioadă stabilită contractual, înainte de a putea emigra şi Ar trebui ca statele democratice să restricţioneze turismul cetăţenilor lor către ţările care încalcă sistematic drepturile omului.

Arbitrii ARDOR cu experiență vastă în dezbateri academice au susținut acest exercițiu oferind feedback individual. Clasamentul e disponibil pe homepage www.closer2oxford.ro – cei mai buni debateri au fost premiați cu tablete Kindle și exemplare din volumul colectiv Romania Noului Val. În octombrie/noiembrie 2015 Closer2Oxford meets UN Youth Delegate se incheie cu o dezbatere publică pe aceeași temă.

 

 • Ambasador al programului Teach for Romania pentru recrutarea de noi viitori profesori din zona Nord-Est, profesori ce vor activa în comunități vulnerable din mediul rural, un program transformator pentru copiii din zone vulnerabile. Viziunea Teach for Romania este „Educație de calitate pentru fiecare copil din România”. Teach for Romania face parte din rețeaua „Teach for All”, ce în țări precum Marea Britanie sau SUA se află în topul angajatorilor, fiind printre puținele programe ce promovează și dezvoltă modele și leadership autentic în educație.

 

Activitatea de ambasador al acestui program în zona de nord-est a țării a presupus un număr de peste 20 de prezentări adresate absolvenților și studenților în an terminal, și câteva sute de tineri întâlniți, tineri ce au conștientizat că educația este motorul schimbărilor pozitive ale unei societăți și că implicarea generației tinere este esențială. Alături de aceasta, pe data de 26 martie 2015 am organizat alături de ceilalți ambasadori Teach for Romania la Iași conferința „O carieră altfel”, un eveniment de încurajare a implicării tinerilor în sistemul educațional. (Luca)

Activitatea TfR a fost promovată și în pledoariile de la ONU.

 

 

 • Participare la Swimathon, ca susţinător al educaţiei non-formale prin dezbateri.

Swimathon este un eveniment anual de fundraising, în cadrul căruia participanţii înoată pentru a-şi dovedi susţinerea pentru o cauză, încurajând comunitatea online să facă donaţii pentru a sprijini la rândul lor cauza respectivă. Inotând în echipa de Alumni a ARDOR, am atras fonduri în valoare de peste 3800 RON pentru a sprijini participarea echipei naţionale de debate la Campionatul Mondial de la Singapore. (Bianca)

 

 • Promotor al activităţii Policy Center for Roma and Minorities în Ferentari

Am încercat să promovăm susţinerea tinerilor din mediile cele mai vulnerabile, atât prin intervenţiile noastre la ONU cât şi prin implicări în iniţiative locale. Policy Center sprijină copiii şi adolescenţii din unul dintre cele mai modeste cartiere din Bucureşti – Ferentari să  rămână activi la şcoală, îî antrenează în diverse activităţi extra curiculare, îi încurajează pe părinţii acestora să devină membri activi ai comunităţii. Promovăm efortul lor, contribuind periodic la activităţile clubului de educaţie alternativă din Ferentari, prin implicarea în strângerea de fonduri sau alte resurse utile pentru activitatea Clubului (Bianca)

 

 • Participarea ca trainer la WFUNA (World Federation of United Nations Associations) în Coreea de Sud, iulie-august 2015 (Bianca)

 

Tabăra *WFUNA din Coreea de Sud a reunit peste 100 de elevi din clasele 1-12 din regiune, care au participat timp de două săptămâni la seminarii pe teme referitoare la drepturile omului şi exercitii de argumentare. Acestea au culminat cu un turneu de dezbateri pe teme sensibile, încurajând participanţii să se documenteze, să lucreze în echipă, să discute într-un cadru civilizat despre fenomene care afectează comunitatea locală ori internatională.

Peste 150 de copii, tineri si traineri au participat la această tabără, mai multe detalii sunt disponibile în newsletter-ele WFUNA.

*World Federation United Nations Associations (WFUNA) e o organizaţie non-profit care coordonează activitatea a peste 100 de asociaţii UNA (United Nations Associations), menite să contribuie la intărirea şi imbunătăţirea agendei ONU.

III. Activitati de promovare a Programului de Delegați în comunități diverse din România și discuții pe temele prioritare mandatului:

 

Participarea la zeci de evenimente naționale ne-a permis să comunicăm direct cu tineri din toată țara pentru a le prezenta oportunitatea de a deveni următorii delegați, dar și alte oportunități și activități relevante pentru ei.

 

Acțiuni realizate prin prezența ambilor delegați:

 • Prezentarea Programului într-un grup informal la Conferinta UNICEF (25 ani de la adoptarea Conventiei de Aparare a Drepturilor Copilului), Bucuresti, decembrie 2014.
 • Prezentarea Programului la Școala Română de Dezvoltare, ediția a VIII-a, 8-10 iulie 2015 și moderarea panelui pe problematici de tineret.

 

Bianca întreprins urmatoarele activități:

 

 • Prezentarea Programului la Gala Societății Civile Tinere, Covasna, noiembrie 2014;
 • Prezentarea Programului la Conferinta UN Youth, decembrie 2014, Bucuresti, (aniversarea a 59 ani de la aderarea Romaniei la ONU) studentilor prezenti la conferinta;
 • Prezentarea programului in cadrul Asociatiei de Tineret Ecou, Sfantu Gheorghe, Covasna, martie 2014
 • Prezentarea Programului la SGCDcea mai mare competitie de dezbateri academice pentru liceeni (aprox 600 participanti liceeni debateri din Romania, arbitri cu experienţă din ARDOR şi voluntari), cu finala campionatului de dezbateri pe o temă de relevanţă onusiană: Acest parlament ar introduce Arabia Saudită ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, martie 2015, Sfantu Gheorghe – Reportaj disponibil pe TVR 1
 • Prezentarea Programului la evenimentul Raise Youth Voice: Dialog structurat cu tinerii, în cadrul caravanei Forumului Tinerilor din România – București, 23 aprilie 2015

 

 

Luca a întreprins următoarele activități:

 • Participarea în cadrul Consiliului Național al Tineretului din România organizat de Forumul Tinerilor din România în perioada 20-23 noiembrie 2014 și prezentarea Programului participanților din întreaga țară;
 • Prezentarea Programului în cadrul Adunării Generale ANOSR – 29 noiembrie – 2 decembrie, Alba Iulia;
 • Prezentarea Programului și aspectelor relevante pentru sectorul de tineret în cadrul Zilei Națiunilor Unite, eveniment celebrat și de UN Youth Iași Branch sub forma unei conferințe – 24 octombrie 2014;
 • Organizarea conferinței „Perspective și oportunități pentru tineri” – Aula Magna, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 15 decembrie 2014.. Evenimentul a reunit peste 100 de tineri din Iași cărora le-au fost prezentate atât Programul, cat și oportunități precum UN Careers, Erasmus +, EVS, Erasmus for young entrepreneurs;
 • Participare și prezentare a programului în cadrul Galei „Valori pentru Rădăuți” și sprijinirea formării unei comunități ce promovează excelența în rândul liceenilor în municipiul Rădăuți, județul Suceava, decembrie 2014;
 • Prezentarea Programului și a Strategiei Naționale de Tineret în cadrul Comisiei ONG de la nivelul județului Iași, 30 ianuarie 2015;
 • Prezentare a programului în cadrul Adunării Generale a Uniunii Studenților din România (USR) – 27 februarie 2015, Iași
 • Prezentare, urmată de dezbatere „Perspective și oportunități pentru tineri”, organizată la Universitatea de Vest din Timișoara – 29 martie 2015
 • Dezbatere organizată pe tema implicării civice, a conștientizării necestității acesteia, și a promovării voluntariatului – Liceul „Mihail Kogălniceanu” – Vaslui – 31 martie 2015
 • Dialog structurat cu tinerii, în cadrul caravanei Forumului Tinerilor din România- Iași, 7 aprilie 2015
 • Dialog structurat cu tinerii, în cadrul caravanei Forumului Tinerilor din România – Roman, 9 aprilie 2015
 • Prezentarea programului la GalMUN (Galați Model United Nations), Galați, aprilie 2015
 • Două prezentări în Brașov (AIESEC Brașov și Colegiul Național Unirea) – Brașov, 18 mai 2015
 • Prezentare și discuție despre implicarea tinerilor în contextul internațional, cu ocazia Olimpiadei ONU, Iași, 22 mai 2015.
 • Dezbaterea pe tema implicării civice „Locuritori sau cetățeni? Ce face diferența” – Iași, 27 mai 2015
 • Dezbatere cu elevi de gimnaziu, cartierul „Frumoasa”, Iași, despre implicarea în viața comunității – Iași, 10 iunie 2015.
 • Prezentare a programului în cadrul Napoca Model United Nations (NapoMUN) – Cluj-Napoca, 29 iulie 2015
 • Dezbatere pe tema implicării mediului asociativ în politici internaționale – Aniversare de 25 de ani – Active – Sobriety, Friendship and Peace – Bran, 6 august 2015.
 • Prezentare în cadrul Școlii Naționale pentru Democrație și Lansarea Labirintului Anticorupție (Pădureni și Sf. Gheorghe), Asociația Pro Democrația, DJTS Covasna – 6 august 2015.
 • Conferința „European Citizens, Global Citizens” organizată în cadrul unui proiect Erasmus+. – București, 7 iulie 2015.

 

Apariții TV:

 • Digi24 în cadrul emisiunii „Recrutat în Iași”, în care am vorbit despre program dar și despre rolul generației tinere. Reportajul este disponibil aici. (Luca)
 • TVR 1, intr-un interviu de prezentare a selecției următorilor delegați. Interviul este disponibil aici. (Luca)

Apariții mass-media:

 

IV. Participări ce au avut ca scop documentarea, cunoașterea mediului asociativ, dar și a inițiativelor tinerilor:

 

 • Gala Ligii Studenților Români din Străinătate – LSRS, 9 ianuarie, București. (Luca)
 • Gala Participării Publice – CeRe – București, 22 martie 2015 (Bianca și Luca)
 • Deschiderea BISMUN 2015 – București (27 martie 2015) – (Luca)
 • Prezentarea programului „Garanția pentru Tineret”, eveniment organizat de Consiliul Tineretului din România și Reprezentanța Parlamentului European – București – 27 martie 2015 (Luca și Bianca)
 • Cafeneaua Educațională – Iași, 29 aprilie 2015 – o dezbatere despre sistemul educațional actual, valori și modele, alături de Marian Staș. (Luca)
 • Prezentare a raportului pe tema Dialogului structurat cu tinerii – Forumul Tinerilor din România, București, 11 mai 2015. (Luca)
 • Competiția – Maratonul Ideilor Tinerilor – 26 mai 2015, Iași (Luca)
 • Gala CAESAR & Leadership Awards – ediția I, București, 2 iunie 2015 (Luca)
 • Lansarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret – Iași, 16 iunie 2015 (Luca)
 • Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Național al Elevilor – Buzău, 13 iulie 2015 (Luca)
 • Întâlnire a Ministrului pentru Dialog Social cu mediul asociativ pe tema reformei în educație – București, 14 iulie 2015 (Luca)
 • Lansare a Centrului pentru Managementul Organizațiilor Non-profit – București, 22 iulie 2015 (Luca)
 • Întâlnire de lucru organizată de Consiliul Tineretului din România pe tema „Garanției pentru Tineret”, Cluj-Napoca, 31 iulie 2015. (Luca)
 • Forumul Organizațiilor Studențești din România organizat de ANOSR, 1 august 2015, Timișoara. (Luca)

 

 

În cifre, mandatul nostru a însemnat:

 

 • 2 deplasări la sediul Națiunilor Unite, New York, ce au cuprins:
 • 2 interventii în cadrul Adunării Generale, respectiv Comisiei pentru Dezvoltare Socială ONU
 • 3 side-event-uri organizate pe temele: „Tinerii și sportul – sinergii pentru o lume mai bună”, „Incluziunea socială a tinerilor”, „Dezvoltare de locuri de muncă sustenabile”.
 • Intervenții și un atelier organizat în cadrul ECOSOC Youth Forum și Youth Assembly at the UN
 • Zeci de participări la evenimente relevante din agenda ONU pentru sectorul de tineret, întâlniri bilaterale sau multilaterale, asumarea unui rol de conector între delegații de tineret și structurile ONU.
 • Două rezoluții la ale cărei negocieri am luat parte pe temele „Youth Skills” și „Youth Participation”.

 

 • Peste o mie de tineri întâlniți în cadrul evenimentelor organizate de noi, sau în cadrul celor la care am luat parte ca invitați, și informați asupra programului, a uneltelor disponibile pentru implicarea la nivel de ONU a tinerilor, dar și cu privire la temele prioritare generației noastre, soluțiile recente, și stadiul lor de implementare.
 • Peste 2000 de tineri întâlniți la evenimentele la care am luat parte pentru a ne documenta și a completa experiența noastră de Delegați de tineret la ONU.
 • Realizarea a 8 proiecte / instrumente complete, aflate în contextul mandatului UN Youth Delegate.
 • 25 de prezentări ale programului la nivel național, atingând 12 orașe ale țării.
 • Alte 14 participări naționale și 6 internaționale la evenimente relevante pentru sectorul de tineret și pentru prioritățile mandatului.
 • Peste 2000 de noi susținători ai paginii noastre de facebook (UN Youth Delegate)
 • Mii de kilometri parcuși în țară și în străinătate.

 

 

Luca Ciubotaru și Bianca Dragomir

Delegați de tineret ai României la ONU 2014 / 2015