București, România
+40787695055 / +40772058224
office@unyouthdelegate.ro

Saint George City of Debate

Saint George City of Debate

 

10402513_792401877508060_7526155245568293405_n 10409009_792401697508078_5010493196261879648_n

 

Bianca a luat parte în perioada 6-8 martie 2015 la una din cele mai mari competiții de debate din țară, Saint George City of Debate.

 

Sute de participanți, arbitri și voluntari au participat la sfârșitul săptămânii trecute la Saint George City of Debate, eveniment de dezbateri academice ajuns la cea de-a noua ediție. Pe lângă concursul propriu-zis, participanții spun că s-au simțit bine la Sfântu Gheorghe și au promis să vină și la ediția jubiliară din 2016.

124 de echipe

Începând de joi seara, pe străzile din Sfântu Gheorghe au apărut zeci de tineri cu geamantane după ei și cu ecusoane pe care scria mare: debater. Au venit din toată țara, iar în afară de faptul că sunt toți liceeni, au în comun și o pasiune ce pare a prinde din ce în ce mai bine în țară, dezbaterile academice. La cea de-a noua ediție a Saint George City of Debate s-au înscris în total 124 de echipe, la care se adaugă cei aproape 90 de arbitri, și peste 100 de voluntari, în total peste 560 de participanţi. Vineri au avut loc sesiuni de pregătire, un simpozion cu tema „Debate Power” la Centrul de Cultură din Arcuş, workshop-uri şi programe cultural sportive gratuite, precum şi o petrecere pentru arbitri, la Energy Club. Sâmbătă, ziua primelor runde ale competiţiei, s-a încheiat tot cu o petrecere, iar duminică, după sferturile de finală şi semifinale, au avut loc loc Finala şi Festivitatea de Premiere, găzduite de sala de conferințe de la Liceul „Székely Mikó”, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Saint George City of Debate martie 2015 Finala - 2

 

Finala ediției din acest an a competiției a fost o premieră, pentru că în ultimul act s-au întâlnit aceleași două echipe care au disputat finala anul trecut: Sfântul Sava București și „Tot Ăia”, o echipă mixtă formată din elevi din Ploiești și din capitală. Istoria de anul trecut s-a repetat, iar echipa Colegiului Național „Sfântul Sava” a câștigat trofeul. În ceea ce privește echipele din Sfântu Gheorghe, acestea nu au reușit să se califice în fazele eliminatorii. „Șase din cele 8 echipe locale sunt formate din elevi de clasa a IX-a, așadar sunt la început de drum. Ei s-au înscris în primul rând pentru a avea meciuri alături de unii dintre cei mai experimentați debateri din țară. Ceea ce este bine este faptul că una din echipe a reușit să câștige 3 meciuri din 4” – spune Mădălin Guruianu, subliniind că debate-ul are un scop educativ, care formează o gândire critică și care îi ajută pe tineri să scape de prejudecăți.

Impresiile participanților

„Saint George City of Debate mi se pare o oportunitate foarte bună atât pentru a ne dezvolta din punct de vedere al dezbaterilor academice, cât și din prisma socializării. M-am întâlnit cu mai mulți colegi pe care nu i-am văzut de la ediția din anul trecut. Organizarea a fost exemplară, am avut tot ce am avut nevoie, așadar felicitări celor care au muncit pentru ca totul să iasă bine” – ne-a declarat unul dintre participanți.

Un altul, venit pentru a treia oară la Sfântu Gheorghe, ne-a spus că îi pare rău că nu va mai putea veni și la anul, pentru că va fi deja student. „Trei ani la rând am venit la Sfântu Gheorghe la această competiție, acum sunt în clasa a XII-a, și asta înseamnă că voi continua cu dezbaterile la un alt nivel, nu la cel licean. Cred că open-ul de aici o să-mi lipsească, și îmi doresc să revin, în altă calitate poate” – spune o tânără din București.

Așadar ediţia a IX-a a Saint George City of Debate a luat sfârșit, la anul urmează o altă ediție, cea jubiliară, la care organizatorii se vor pregăti cu siguranță cu multe surprize.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

@2020 Delegații de Tineret ai României la ONU