București, România
+40743535927 / +40727245446
office@unyouthdelegate.ro

Sustenabilitatea vine mâncând

Sustenabilitatea vine mâncând

Episodul 1: Laptele

Cât de semnificativ e laptele de vacă pentru români? Câți dintre noi sau rudele noastre nu am avut contact la un momentdat cu lapte direct de la vacă, ce trebuie trecut manual, acasă, printr-un proces de pasteurizare? Sau câți dintre noi nu ne-am luat inima în dinți și am gustat lapte netratat, direct din ugerul Joienei?

Eu cu siguranță am făcut-o în repetate rânduri, de obicei vara, la bunici. Iar verii mei, experți în muls, se jucau între ei ca și cu pistoalele cu apă. Dar cât de sustenabil e să continuăm să bem lapte de vacă? Într-un mediu înconjurător precar, care e cea mai bună alternativă? Și este aceasta practică?

În cifre, un pahar de lapte de vacă produce, înainte să ajungă la tine pe masă, de 3 ori mai mult efect de gaz de seră decât orice alt lapte din plante. E nevoie de echivalentul a două terenuri de tenis pentru a produce un pahar de lapte în fiecare zi timp de un an. Dar studiile se bat cap în cap de multe ori când vine vorba de sustenabilitatea alternativelor.

Hai să le luăm la rând:


Migdalele

Crescutul migdalelor ocupă cel mai puțin spațiu arabil comparativ cu alte plante din care se poate produce lapte. Dar cei de la The Guardian au arătat în ianuarie cât de multe puncte negative adună crescutul migdalelor prin distrugerea populației de albine în Statele Unite. Numai în lunile de iarnă dintre 2018 și 2019, 50 de miliarde de albine folosite comercial au pierit; nu mai puțin de o treime din populația folosită la nivel comercial în State. Apicultorii spun că pesticidele folosite, bolile parazitare și pierderea habitatului sunt principalele cauze. 

Dar adevăratele cauze par a fi metodele agricole folosite în special la creșterea migdalelor, acestea necesitând albine europene. Acestea pun în pericol ecosistemul albinelor din zonă și, implicit, ecosistemul tuturor albinelor, subminând deja slaba stabilitate biologică aflată sub presiune pe fondul încălzirii globale.

Mai mult, un studiu de la Universitatea din Oxford ne spune că setea migdalelor face ca fiecare pahar de lapte de migdale să necesite în producție 73 de litri de apă!

Așa că, next!


Alunele

Partea bună la alune este că sunt polinate de vânt, nu de albine, și cresc în zone în care lipsa apei nu e o mare problemă. Lichidul în sine are gustul delicios de lapte de nucă și efectele nutritive nu sunt de ignorat.

Arborele de alun e și el sănătos pentru pământ, menținând mai mult carbon prin sistemul de rădăcini și ridicând nivelul organic al solului. Simplele necesități pe care le are arborele rezultă în mai puțin arat, ceea ce reduce eroziunea solului și oxidarea materiei organice.

Pe lângă asta, alunul crește aproape oriunde! În pantă, pe teren mai pietros sau instabil, ceea ce înseamnă că nu consumă din terenul arabil.

S-ar putea să avem un câștigător.

Nuca de cocos

Mmmmmm, exotică, sănătoasă, plină de fibre dar… provenind din țări slab dezvoltate unde cultivatorii sunt de multe ori plătiți sub $1 pe zi. Presiunea de a satisface cererea globală duce de multe ori la exploatare și abuz, dar poate la fel de important, cocosul crește în climate tropicale, în pădurile tropicale… cum ar fi Amazonul. 

Cu toate că e o opțiune mai bună decâtlaptele de vacă, nu e cea mai bună când vine vorba de sustenabilitate. Cumpără-l, dar nu uita să verifici eticheta de “Fairtrade” pe spatele cutiei.

Orezul

Da. Lapte de orez. Hai că-l știi, cel pe care nu-l cumperi niciodată, dar ai vrea să fii hipster îndeajuns ca să-l cumperi.

Stai liniștit(ă). Cu toate că e de obicei mai ieftin, consumă multă apă în producție (prea multă), iar efectele nutritive nu ne impresionează. Dintre toate celelalte feluri de lapte din plante studiate de sursele noastre, acesta pare să producă cele mai mari efecte de seră. Bacteriile din câmpurile cu orez pompează metan în atmosferă și fertilizatorul vast folosit poluează râuri și mări.

Nu mai continui. It’s a no from us.

Soia

E folosită mai mult ca plantă pentru hrănirea animalelor, dar ca lapte, în studiul citat de la Oxford, pare să fie cea mai bună opțiune pe scara sustenabilității. Mai mult de atât, pare să fie alternativa care oferă cele mai multe proteine, comparabil cu laptele de vacă. 

Laptele de soia a fost aproape popularla un moment dat, până când a apărut în discuție concentrația ridicată de hormoni, ceea ce i-a speriat pe oameni. În realitate, e fizic imposibil să consumi îndeajuns de mult lapte din soia încât să te afecteze negativ. Unele studii spun că soia e în special bun pentru femei în contextul prevenirii cancerului la sân.

…dar care e partea negativă? Soia se crește de obicei în America de Sud. Pădurile amazoniene ajung să fie tăiate și înlocuite cu ferme pentru producția de soia. Totuși, probabil într-un supermarket aproape de tine vei găsi cutii de lapte de soia făcut organic în SUA sau Canada. Poți să-l cumperi  ^_^


Alternativa de nișă: cânepa

Nu pare să fi fost studiată prea mult în contextul laptelui, dar sustenabilitatea cânepii pare o cunoștiință generală în actualitatea mondială. Bogată în nutrienți și prietenoasă cu mediul înconjurător, cânepa pare fi o alternativă bună a laptelui. Asta dacă o găsești într-unmagazin de lângă tine… pare oricum a fi prevalentă online sub formă de lapte.

Studiile spun că planta în sine crește ușor în multe locuri din Europa, iar fertilizarea pământului e mică pentru cânepă. Se pare că România era cel mai important furnizor de cânepă din Europa înainte de Revoluție și câmpurile cu cânepă par a se înmulți din nou. Planta crește bine în țară, iar dacă găsești lapte de cânepă produs la noi, împuști 2 iepuri deodată datorită sustenabilității care vine cu transportul scurt, de la sursă la consumator.

Verdict: keep an eye on this one. 


Ovăzul

Când vine vorba de sustenabilitate, avem un câștigător. Și lumea pare să știe deja, având în vedere că vânzările de lapte de ovăz au crescut de la $4.4m în 2017 la $29m în 2019, devenind cea mai în creștere alternativă a laptelui de vacă.

Ovăzul poate crește în climate mai reci, cum ar fi Statele Unite sau Canada și nu sunt asociate cu tăieri de păduri în țări slab dezvoltate. Între 50% și 90% din producția globală de ovăz e folosită momental pentru creșterea animalelor, deci nu e nevoie de o nouă dezvoltare a producției, ci această producție poate fi redistribuită și împărțită sustenabil.

Partea negativă (clar că e una) vine de la faptul că producția în sine rezultă în folosirea pesticidelor chiar înainte de momentul cultivării. Un studiu de la Environmental Working Group a găsit un ingredient activ considerat cancerigen în toate mâncărurile provenite din ovăz și chiar în o treime din produsele din ovăz organic.

Cu toate astea, cei de la Oatly susțin că produsele lor din ovăz sunt verificate și nu conțin acest ingredient.

Sperăm să aibă dreptate, pentru că laptele de ovăz e recomandarea noastră din acest episod. În mod clar, verifică cu doctorul tău dacă ai vreo afecțiune care nu îți permite să bei un anumit tip de lapte. Recomandările noastre sunt bazate pur pe sustenabilitatea acestor alternative. 

În orice caz, dacă începi să bei orice alt lapte în afară de cel de vacă, deja ești mai sustenabil. And that’s, you know… cool!


Articol scris de Horațiu Lupea, membru al echipei de comunicare UNYDRo.

Surse:

https://www.theguardian.com/food/2018/sep/17/milk-mania-why-most-alternatives-arent-great-but-camel-milk-just-might-be

https://www.arborday.org/programs/hazelnuts/consortium/agriculture.cfm

https://www.ethicalconsumer.org/food-drink/shopping-guide/vegan-non-dairy-milk

https://www.romaniaecologica.ro/un-hectar-de-canepa-poate-salva-4-hectare-de-padure-de-la-exploatare-daca-este-cultivata-pentru-productia-de-hartie-si-nu-numai-110

https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-46654042

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/07/honeybees-deaths-almonds-hives-aoe

https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/28/what-plant-milk-should-i-drink-almond-killing-bees-aoe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

@2020 Delegații de Tineret ai României la ONU