București, România
+40787695055 / +40772058224
office@unyouthdelegate.ro

Te delegăm la vot!

Te delegăm la vot!

Drag tânăr,

Cu siguranță ai observat că această perioadă este caracterizată de profunde semnificații electorale. Alegerile locale se apropie, iar, pe data de 27 septembrie, cetățenii fiecărei localități își vor alege primarii și consilierii locali. Chiar mai mult, electoratul va nominaliza candidații potriviți pentru a prelua titlurile de consilieri județeni și președinte al Consiliului Județean.

În acest sens, prestația candidaților ar trebui să se materializeze prin acțiuni concrete Aparițiile publice frecvente, programele politice și platformele electorale reprezintă instrumentele la care aceștia apelează pentru a atrage electoratul înspre direcțiile propuse de ei. Totuși, carențele de substanță reprezintă un numitor comun în cele mai multe cazuri și de aceea este necesară intervenția structurilor societăților civile, precum și a cetățenilor, pentru a sesiza derapajele politicienilor.

Tinerii joacă un rol esențial în procesul de responsabilizare a clasei politice și implicarea electorală a acestora devine vitală în asigurarea unui demers coerent, democratic și sănătos! Probabil nu ți-ai imaginat până acum că poți să schimbi comunitatea din care provii într-o singură zi, printr-o simplă acțiune. Astfel, trebuie să știi că un vot informat și o  implicare civică activă în prealabil formează rețeta perfectă pentru ca tu, prin contribuția ta, să te asiguri de revitalizarea zonei în care trăiești!

Noi, Ana și Răzvan, Delegați de Tineret ai României la ONU, vrem să-ți propunem câteva exemple de bune practici prin care tu poți să iei parte la procesul electoral și la responsabilizarea candidaților din comunitatea ta. Pașii pe care urmează să îi explicăm presupun anumite provocări și eforturi, dar îți promitem că, la finalul acestei perioade, indiferent de rezultat, vei avea satisfacția de a fi schimbat în mod concret comunitatea ta.

Astfel, te invităm să citești indicațiile de mai jos și să te implici activ, urmând direcțiile propuse de noi:

 1. Informează-te corect!

Fenomenul fake news se răspândește cu mare ușurință în campania electorală. Tuturor ne este greu să monitorizăm și să analizăm fiecare declarație iresponsabilă din partea persoanelor publice, cu precădere a celor care aspiră spre funcții politice, însă ține de noi să sancționăm aceste gesturi și să adoptăm doar informațiile adevărate din fiecare mesaj. Astfel, participarea la vot, informarea constantă asupra candidaților și a demersurilor acestora, consultarea aspectelor legislative și verificarea veridicității știrilor din spațiul public ar fi misiuni mult mai dificile în lipsa unor platforme precum http://votcorect.ro/, https://forumapulum.ro/ro/http://decidepentrutineri.ro/, sau https://www.factual.ro/

 1. Invită candidații la dezbateri și adresează-le solicitări publice!

Da, poți să faci asta! Chiar mai mult, te încurajăm să o faci! Aspiri spre o societate care mizează asupra unor valori democratice autentice și este perfect natural ca, în acest context, să inviți candidații și autoritățile la un dialog structurat și concret pe teme de interes pentru comunitatea ta. Cheamă candidații la dezbateri, adresează-le întrebări sau înaintează-le solicitări publice! Este responsabilitatea lor electorală să-ți răspundă și să se implice în inițiativele de dialog public cu cetățenii. Îți propunem și un hashtag în acest sens: #DelegatLaDezbatere.

 1. Înscrie-te ca observator!

O altă oportunitate excelentă de a te implica în procesul electoral. De data aceasta, în calitate de observator independent la vot, te vei asigura că nu au loc fraude în cadrul actului electoral și vei sesiza, către structuri specializate, orice abuz întâlnit! Sună bine, nu? Îți propunem o platformă în acest sens, prin intermediul căreia poți să te alături echipei de tineri care participă activ la viața cetății și sunt prezenți la datorie în ziua votului, pentru a combate orice atitudine abuzivă: https://fiecarevot.ro/

 1. Evaluează candidații din comunitatea ta!

Știm la ce te gândești… Este un scenariu de-a dreptul neobișnuit cel în care tu îi evaluezi pe cei care aspiră spre funcții publice din postura de tânăr cetățean. Te anunțăm, totuși, că acest gest este perfect democratic, natural și legitim! Trebuie să faci o alegere foarte bine calculată și, astfel, e important să citești programele politice propuse de către fiecare candidat în parte, să le urmărești acțiunile în spațiul public și să te informezi din cât mai multe surse.

Noi îți propunem câteva criterii generale în funcție de care poți să-ți evaluezi candidații și să alegi pe cine votezi. Le poți acorda punctaje în funcție de acestea, le poți schimba sau spori, le poți pune în balanță așa cum consideri… Ai o gamă largă de opțiuni în acest sens, însă este important să investești timp și efort în adoptarea unei decizii electorale!

 1. Program politic:
 • Relevanța măsurilor propuse în sfera educațională, culturală și de tineret;
 • Calitatea inițiativelor conturate în direcții precum sănătate publică, infrastructură, sport, economie locală;
 • Coerența politicilor publice propuse;
 • Angajamentul față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
 • Viziune asupra sistemului administrativ local/județean;
 • Perspectivele asupra comunicării cu cetățenii, implicarea tinerilor consultările publice relevante pe anumite teme decizionale și integrarea acestora în sectorul public.
 1. Prestație publică:
 • Implicarea în dezbaterile publice și cooperarea cu cetățenii comunității;
 • Calitatea campaniei electorale, coerența mesajelor publice și promptitudine în livrarea programului politic;
 • Prestația pe rețelele de socializare;
 • Respectarea normelor etice în confruntarea politică;
 • Veridicitatea informațiilor transmise și combaterea fenomenului fake news;
 • Responsabilitate electorală și acordarea de răspunsuri la solicitările publice ale electoratului.

Acestea sunt câteva dintre recomandările noastre generale de implicare în procesul electoral. Despre mecanismele și instrumentele la care pot apela tinerii pentru a monitoriza activitatea autorităților publice locale și pentru a le solicita acestora adoptarea unor direcții benefice de acțiune vom discuta pe larg într-un alt articol!

Noi, Delegații de Tineret ai României la ONU, #TeDelegămLaVOT! Suntem siguri că îți vei asuma cu mult interes această misiune și așteptăm entuziaști implicarea ta în viața cetății. Este momentul nostru să acționăm în numele unor comunități sustenabile, pornind de la ideea că următorii 4 ani sunt definiți, în localitățile noastre, de acțiunile pe care le întreprindem sau nu acum!

 

@2020 Delegații de Tineret ai României la ONU