București, România
+40787695055 / +40772058224
office@unyouthdelegate.ro

Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) al Organizației Națiunilor Unite, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace 2020

Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) al Organizației Națiunilor Unite, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace 2020

Sediul central al Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite, Roma, Italia, 8 Mai 2019, Kaga Tau – Own work, CC BY-SA 4.0, source: https:///wiki/File:World_Food_Programme.jpg

Principala misiune a Organizației Națiunilor Unite este aceea de a asigura pacea mondială prin intermediul cooperării internaționale, dar niciun plan extraordinar nu poate fi realizat fără o coeziune a forțelor comunitare. Implicarea masivă a cetățenilor în demersurile destinate conturării unui viitor sustenabil este temelia prosperității sociale, iar, în acest sens, noi, în calitate de tineri, trebuie să preluăm misiunea de agenți ai schimbării.

Chiar și tu te poți implica! Secretul se află în fiecare dintre noi: umanitatea. Aceasta este fundația misiunii ONU; inițiativa și curajul sunt elementele de legătură. Cu toții putem fi participanți activi la procesele de dezvoltare a comunităților defavorizate, nu doar simpli martori.

O luptă neîncetată pentru eradicarea foametei

Programul Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP) a luat ființă pornind de la premisele prezentate mai sus. Scopul principal al acestei agenții specializate a Organizației Națiunilor Unite este eradicarea foametei și, în acest sens, WFP a devenit cea mai mare organizație cu rol umanitar la nivel mondial pentru acordarea de ajutoare internaționale în alimentație.

Anul 2020 este unul cât se poate de special, iar o dovadă în acest sens sunt chiar rezultatele Premiilor Nobel. Comitetul Nobel a subliniat că nevoia de soluții multilaterale este „mai vizibilă ca niciodată”. În această etapă dificilă cu care ne confruntăm, dezvoltarea durabilă își consolidează, mai mult ca oricând, rolul de veritabil motor al păcii mondiale.

Având în vedere impactul pe care l-a avut asupra comunităților defavorizate, hrănind peste 90 de milioane de persoane din multiple colțuri ale lumii anual, Programul Alimentar Mondial a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace 2020. Președintele Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, a declarat că PAM a fost recompensat pentru „eforturile sale de a combatere foametea, pentru contribuția la îmbunătățirea condițiilor pentru pace în zonele de conflict și pentru că a acționat ca o forță conducătoare în eforturile de a prevenit foametea ca o armă de război și conflict”.

15 august 2003, în timpul Războiului Civil din Liberia în desfășurare în acea perioada, o ambarcatiune a World Food Program descarca paleti cu provizii pentru persoanele aflate în nevoie, source:by 26th MEU(SOC) PAO (U.S. Marines), Public Affairs Officehttps://wiki/File:World_Food_Programme_in_Liberia_002.jpg

Organizația Națiunilor Unite, premiată pentru a 12-a oară

Pentru ONU, Premiul Nobel pentru Pace este al doisprezecelea la număr. În anul 2001, Kofi Annan, Secretar General al ONU în 1997 – 2006, a fost, la rândul său, laureat al acestei distincții. Printre cele mai fascinante apariții publice ale sale ale sale se numără discursul susținut cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la lansarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, în care a subliniat temelia păcii mondiale: „Drepturile omului sunt fundamentul existenței și coexistenței umane. […] Drepturile omului sunt esența umanității noastre. Ele sunt principiile pe baza cărora creăm adăpostul sacru al demnității umane…”. Printre alți laureați ai Premiului Nobel pentru Pace care au exercitat un impact semnificativ asupra ONU și asupra principiilor democratice universale se numără fostul Secretar General Dag Hammarskjöld (1961), negociatorul ONU Ralph Bunche (1950), inițiatorul Declarației Universale a Drepturilor Omului, René Cassin (1968) și Secretarul de Stat al SUA Cordell Hull (1945), pentru rolul său de „tată al Națiunilor Unite”, după cum a fost numit de către președintele Franklin Delano Roosevelt.

„Până în ziua în care vom avea un vaccin, mâncarea e cel mai bun vaccin împotriva haosului.”

World Food Programme

Ajutoare ale World Food Programme fiind distribuite în aprilie 2018, în Bebedo, Mozambique, după dezastrul provocat de ciclonul Idai. Source: https://www.mcchord.af.mil/News/Photos/igphoto/2002118855/

Importanța acțiunilor concrete pe timp de pandemie este subliniată si la nivelul World Food Programme, al cărui reprezentanții au lansat de curând un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea apariției unei „pandemii de foamete”. Acest fenomen ar putea dubla pandemia de Coronavirus, în condițiile în care o criză economică majoră declanșată de contextul epidemiologic actual ar putea înrăutați condițiile de trai a peste 130 de milioane de persoane la nivel mondial, după estimările acestora. „Ne-am putea confrunta cu multiple forme de foamete de proporții biblice în câteva luni”, a avertizat David Beasley, directorul programului, în aprilie anul acesta. 

Tinerii și dezvoltarea durabilă

După cum spuneam, cu toții putem fi agenți ai schimbării. Prin descărcarea aplicației Share The Meal, spre exemplu, poți chiar și tu să contribui la Programul Alimentar Mondial. Știai că doar 50 de cenți pot asigura hrana unui copil pe zi? De asemenea, alte gesturi caritabile și implicarea activă în lupta pentru combaterea sărăciei pot să reprezinte aspecte benefice pentru grupurile sociale vulnerabile, afectate de diverse probleme economice.

Organizația Națiunilor Unite a realizat toate aceste progrese prin cooperarea internațională, multilateralism, transparență decizională și sustenabilitate. Acum le revine rolul tinerilor de a fi cetățeni implicați și responsabili în procesul de dezvoltare durabilă a comunităților din care fac parte. Așadar, dragi tineri, nu vă uitați superputerea: umanitatea!

– Danciu Amalia, Communications & Social Media Officer, Reporter

 

@2020 Delegații de Tineret ai României la ONU